Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

"ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ"

«Το Κυπριακό είναι πάντα στην καρδιά κάθε Έλληνα», επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας από την πόλη της Νάουσας όπου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 187ης επετείου του ολοκαυτώματος. Ο κ. Παπούλιας, αλλά και ο ομόλογός του πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες Νάουσας στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της μακεδονικής πόλης. Στην αντιφώνησή του προς το δήμαρχο Νάουσας Αναστάσιο Καραμπατζό, ο κ. Παπούλιας είπε ότι η παρουσία του Κύπριου ομολόγου του προσδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της επετείου του ολοκαυτώματος, αλλά και των προκλήσεων, που όπως υπογράμμισε καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνισμός. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το Κυπριακό είναι πάντα, όχι μόνο στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας, αλλά και στην καρδιά κάθε Έλληνα», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας διεμήνυσε ότι ο ελληνισμός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τους αγώνες της Κύπρου για εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όπως είπε είναι μια πορεία δύσκολη, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος του δρόμου θα υπάρξει δικαίωση για το καλό, όπως είπε, όλου του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Στο μεταξύ, ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στα προβλήματα ανεργίας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Νάουσας είπε ότι οι Ναουσαίοι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και ζητούν επειγόντως δράσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος εξάλλου, στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι τα προβλήματα ανεργίας, αλλά και η κρίση στην παγκόσμια οικονομία είναι πρώτα απ΄όλα ζήτημα κατανόησης του πόσο λάθος ήταν η θεοποίηση των δυνάμεων της αγοράς. «Είναι μια πραγματικότητα που επιτάσσει κάθε πολιτική μας να βάζει μπροστά τον απλό άνθρωπο και τη συλλογική πρόοδο και ευημερία», τόνισε. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε συγκινημένος για την παρουσία του στις εκδηλώσεις της επετείου και είπε ότι οι κίνδυνοι υπόσκαψης των διαδικασίας των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκλογές στα κατεχόμενα, καθιστούν αναγκαίο το ξεκαθάρισμα της στάσης της Τουρκίας, έναντι στη μορφή λύσης που συμφωνήθηκε με τον απερχόμενο τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. «Ο ρόλος της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι καίριας σημασίας», είπε ο κ. Χριστόφιας επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει την Άγκυρα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρωί πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος παρουσία του κ. Χριστόφια, χοροστατούντος του μητροπολίτη Ναούσης Βεροίας και Καμπανίας Παντελεήμονος και παρουσία βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής. Παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά. Ο κ. Παπούλιας δεν παρευρέθηκε, επειδή αναχώρησε με καθυστέρηση από τα Γιάννενα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και ρίψη στεφάνων στο χώρο θυσίας, στους καταρράκτες, όπου τον Απρίλιο του 1822 οι ηρωίδες γυναίκες της Νάουσας έπεσαν στο γκρεμό για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων. Ακολούθησε παρέλαση πολιτιστικών συλλόγων μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των δύο προέδρων ο δήμαρχος Νάουσας. Ο κ. Παπούλιας αργά το απόγευμα εγκαινίασε το ανακαινισμένο παιδικό τμήμα της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Βέροιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου