Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 θα εορτασθεί για πρώτη φορά, η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 19η Απριλίου - ημερομηνία θανάτου του Λόρδου Βύρωνα - με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα και κατόπιν της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος από τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ωστόσο, δεδομένου ότι, φέτος, η 19η Απριλίου συνέπεσε με το Πάσχα, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Κυριακή, μια εβδομάδα αργότερα.

«Ο Φιλελληνισμός υπήρξε ιστορικά ένας από τους κυριότερους – αν όχι ο κυριότερος – παράγοντες οποίοι συνέβαλλαν ουσιαστικά στην επιτυχή κατάληξη της Επανάστασης του 1821» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης και συνεχίζει:

«Ο Λόρδος Μπάιρον, ο Άγγλος ποιητής τον οποίο ύμνησε ο Διονύσιος Σολωμός, αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εκφραστή του φιλελληνισμού, αυτής της ανιδιοτελούς εκδήλωσης φίλιων αισθημάτων προς την πατρίδα μας, τους πόθους της και την αγωνίες της για το μέλλον. Και άλλοι βεβαίως επέδειξαν παρόμοια αισθήματα όπως ο Μπρούνο, που ήρθε μαζί με τον Βύρωνα στην Ελλάδα, ο Κάνιγκ, ο Σατωμπριάν, ο Ουγκώ, ο Φίνλεϋ. Όμως, ο Μπάιρον είναι εκείνος που έρχεται πρώτος στο νου όταν σκεφτόμαστε τους Φίλους της Ελλάδας, των οποίων η συμβολή υπήρξε – και εξακολουθεί να είναι – πολύτιμη για την πρόοδο και ευημερία της. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, εκπροσωπώντας τον Έλληνα στα πέρατα της Οικουμένης, αισθάνεται πολύ κοντά στον Μπάιρον, διότι όπως και ο Απόδημος, πόνεσε την Ελλάδα, της συμπαραστάθηκε και της συμπαρίσταται, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, με γνώμονα τα ειλικρινή αισθήματα αγάπης προς αυτήν.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η σημερινή ημέρα η οποία αποτελεί και εορτή της Διεθνούς Αλληλεγγύης, οφείλει να μας καθοδηγεί στους ταραγμένους καιρούς τους οποίους διανύουμε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πρόκειται να κυκλοφορήσει συλλεκτικό γραμματόσημο για τον Φιλελληνισμό και τη Διεθνή Αλληλεγγύη και συγκεκριμένα για το 2009 εγχάρακτο σχέδιο του Λόρδου Βύρωνα σε λεύκωμα, όπου θα απεικονίζεται η μορφή του μεγάλου φιλέλληνα σε χαρακτικό του Τάσσου, ενώ θα συμπεριλαμβάνονται κείμενα για τους σημαντικούς αγώνες που έδωσε για την ανεξαρτησία της πατρίδας. Η έκδοση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας των ΕΛΤΑ με τη Βουλή, όπου έχουν εκδοθεί γραμματόσημα για τα «30 χρόνια από το Σύνταγμα του 1975-Τα ελληνικά Συντάγματα από το Ρήγα έως σήμερα», η σειρά γραμματοσήμων για την Ημέρα της Δημοκρατίας από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, αλλά και άλλες εκδόσεις επετειακού χαρακτήρα. Όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η πρωτοβουλία αυτή αναγνώρισης του σημαντικού έργου των Φιλελλήνων αναδεικνύει το νόημα αυτής της διεθνούς αλληλεγγύης που παραμένει επίκαιρο και χρήσιμο για τον Ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου